Mit drømmehjem – og om det at starte nyt

Jeg går lidt og drømmer om at bo i kollektiv. Eller bofællesskab. Navnet betyder ikke så meget, men folk har mange (forskellige) værdier knyttet til hvert af de ord og jeg ved derfor ikke altid hvad jeg skal vælge at bruge.

Jeg har haft drømmen nogle år, men det er ikke rigtig blevet til noget. Dels pga. det ikke passede ind i hvor jeg var i livet, dels fordi jeg oplever at det er svært at finde mit drømmekollektiv eller -bofællesskab – og derefter at komme igennem nåleøjet og komme ind. Især hvis man gerne vil bo i eksempelvis Aarhus 🙂

Men nu er det ikke helt min stil at give op, og derfor gør jeg nu forsøget med at søsætte et nyt projekt; et projekt om at skabe det hjem hvor jeg gerne selv vil bo – uanset om det så ender på -tiv eller -skab 😀

Det jeg drømmer om…

… er mange ting, men her er et par af dem 🙂 Jeg er også udmærket klar over at det er svært at få alt. Der er mange kompromiser der skal tages og måske et par kreative løsninger der skal udtænkes. Men altså… her mine drømme:

Jeg søger ikke kollektiv fordi det skal være billigt, men fordi jeg ser muligheder i at dele nogle gode fællesarealer med andre. Eksempelvis er et højt ønske for mig at have et træningsrum (med fysisk højt til loftet) hvor jeg kan dyrke yoga, akroyoga, akrobatik, håndstand, kontakt-impro, og anden bevægelse.

Men “højt til loftet” er ikke nødvendigvis kun i fysisk forstand. Der er mange ting man kunne lave i et stort fysisk rum. Stuekoncerter, store madklubber, teater-impro, kakao-ceremonier, bogklubber eller andet…?

Jeg ser mig selv som introvert og har brug for alenetid, men nyder også at være en del af et socialt fællesskab. Både i hverdagen og hverdagssnakken over køkkenbordet, men også med venner og gæster der kan give nyt input i ens liv. Derfor kunne jeg godt tænke mig at skabe et kollektiv, hvor der er rum til at man kan lukke sin dør, men også gode rammer for hygge, fællesskab og gæster.

I forlængelse af “et hjem hvor der er plads”, ville det også være fedt med et gæsteværelse, således man kan have familier og venner på besøg. Man kunne også overveje couch surfing eller airbnb.

Ja; den er svær. Det er det alle ønsker🤦

Mit fokus i lokationssøgningen har været indtil videre “cykelafstand fra Aarhus C” – og det i sig selv kan jo gradbøjes. Men jeg er ikke blind for at det måske også kunne opnås ved at bosætte sig længere væk, men tæt på en togstation. Eksemplevis har jeg kigget lidt på Vejle, Horsens og Silkeborg. Der er også Ry, Alken og Laven – men de er vist også lidt svære / dyre at komme i nærheden af….

Jeg er blevet lidt forelsket. Se nedenfor ♡

Jeg har ikke selv stiftet familie endnu, men det er noget jeg gerne vil i de kommende år. Jeg er klar over at det at have børn i hjemmet (måske især andres børn?) kan være en udfordring, men jeg vil gerne skabe nogle rammer hvor det kan fungere. Dels ville jeg synes det ville være super ærgerligt at være tvunget til at flytte, når/hvis jeg selv får børn. Dels har jeg gode venner og interessante mennesker i mit liv som har børn, og det ville være super ærgerligt at forhåndsudelukke dem fra dette projekt blot på den baggrund. Derudover har jeg en idé med kuppelhuse som måske kan være en del af løsningen.

Jeg har ikke noget endnu, men det ville da være fedt ♥ Jeg har spillet klaver siden 3. klasse og guitar siden 8. og det ville være fedt om sang og musik kunne være en større del af min voksne hverdag.

Som sagt; ovenstående er ikke en kravliste men er mere tænkt til at give et billede af hvad det er for et hjem, jeg drømmer om. Der kan være mange forskellige måder at løse de enkelte ønsker på, og selvfølgelig skal man også være indstillet på at indgå kompromiser når man starter noget fælles op.

Kuppelhuse

I min jagt på det gode hus (og i overvejelserne om at købe eksisterende hus eller bygge nyt) er jeg faldet over kuppelhusene – og blevet lidt forelsket. Derfor vil jeg gerne pitche idéen om at bygge “selv” og at bygge kuppelhuse.

Jeg har haft lidt kig på Easy Domes som en mulighed – jeg synes de er super fede. Lavet i træ, med store vinduer og med højt til loftet – som selvfølgelig kan udnyttes på mange måder.

Easy Domes sælger kuppelhuse i forskellige størrelser. Jeg har leget lidt med at tegne et par kupler ind på en godt 1000m² grund (i Aarhus) for at se hvordan det ser ud:

Kort data fra Google Maps

Der er selvfølgelig mange ting at tage hensyn til – ikke mindst lokalplaner og regulativer – og kuplerne kan helt sikkert placeres bedre end min meget hurtige indsætning. Men tanken er

  • 2 “store” kupler (ca. 72m² beboelsesareal) der kan fungere som fællesrum. Dvs. køkken, bryggers, hyggestue, og (selvfølgelig) træningsrum.
  • 4 “medium” kupler (ca. 44m²) som kan fungere som beboelse. Medium-kuplerne er stadig høje nok til at kunne have en 1. sal, så jeg forestiller mig at man kan have 2 eller 3 værelser efter behov. Dette kan tilpasses til at huse eks. 2 singler, eller måske en lille familie.
  • Jeg er lidt i tvivl om jeg synes det er bedst at have bad/toilet i hvert af beboelseskuplerne, eller om de skal være i fælleskuplerne.

Dette giver et kollektiv-størrelse på 8 personer – måske lidt flere hvis der er børn. Måske lidt færre hvis vi vil prioritere gæsteværelse, et ekstra kontor, eller andet.

Økonomi og alt det praktiske

Der dukker straks en masse spørgsmål op – og mange af dem er der ikke endelige svar på. Det er det vi skal finde ud af sammen. Men jeg har gjort mig et par tanker (over de spørgsmål jeg tænker er klassiske) og svaret lidt løst nedenfor.

Klik på overskrifterne for at se mere.

Ja, det kommer jo helt an på hvad vi køber, hvor mange mennesker vi er om at bære, hvilken finansieringsmodel vi vælger – og selvfølgelig hvad bankerne / realkredit’erne er med på.

Jeg har dog regnet lidt løst på det for lige selv at få en fornemmelse af det. I de to følgende bokse har jeg gjort mig et par tanker om hvilken prisklasse vi kunne være i:

Her er et par priseksempler fra et par byer:

Der er ingen der siger at man skal betale det sælger efterspørger, men man skal også regne med nedrivningsomkostninger (100.000kr ?) samt udgifter til evt. arkitekter, sammenbygning af domes, samt evt. opbygning af inventar.

Kuppelhusene står listet til 345.000kr for den store dome, samt 225.000kr for de medium. 2 store + 4 små giver dermed 1,6 mio kr.

Så sammenlagt står man med en regning på mellem 3,3mio kr og 4,8 mio kr – alt efter hvilke valg vi tager.

Med udgangspunkt i 5 mio kr (blot for at starte et sted) har jeg forsøgt at lave et realistisk bud på en finansieringsmodel med fast forrentet 1,0% lån i 30 år (kurs 98,05 + 0,5% bidragssats) og 80% belåning – det er dog bare svært. Pengeinstitutternes omkostningsmodel er meget svær at blive klog på og de vil sjældent love noget (er min erfaring) fordi de henviser til markedsrente osv.

Men anyway… 5 mio kr over 30 år koster ca. 13.800kr / måned. Dertil kommer ejerudgifter og varmeforbrug. Begge varierer meget fra sted/hus til sted/hus, men jeg sætter det her til henholdsvis 3.300kr / måned og 1.250kr / måned. Det løber så samlet op på 18.350kr / måned (bemærk: eksklusiv el, vand, internet, forsikring, mad etc.). Dette kan man så dele ud på 5 til 8 mand.

Ovenstående indbefatter også at vi kommer med 20% selv. Dvs. 1 mio kr delt ud på 5 til 8 mand. Det kan man måske lave om på ved at tage et realkreditlån med afdragsfrihed i 10 år, samt et banklån på de 15%. Dvs. her kommer vi ned på et indskud på 250.000kr (5% af 5 mio kr) fordelt på 5 til 8 mand. Jeg tror det kan lade sig gøre at bibeholde samme månedlige afdrag (der så blot går til banklånet + renter på realkreditlånet), men her bliver jeg usikker. Det går også ud over vores friværdig idét vi ikke afdrager på realkreditlånet, hvilket kan blive en udfordring hvis man på et tidspunkt står overfor større reparationer.

Kommer helt an på huset… men jeg tænker til den endelige beboersammensætning kunne 5 til 8 mennesker være fint.

Inden da, tænker jeg at en kernegruppe på 3-4 personer kunne være rigtig fint. Det er godt med nogle kræfter til at løfte opgaverne samtidigt med at vi er en lille nok gruppe til at vi kan blive enige og have fremdrift.

Er både super vigtigt for mig og en ligegyldig detalje.

Mad… jeg spiser gerne sundt – og det kan man så også debattere hvad er. Jeg spiser hovedsageligt vegetarisk hjemme om end jeg ikke er vegetar. Jeg er opmærksom på bæredygtighed og økologi og prøver at tage kritisk stilling til tingene – både for og imod. Jeg tænker også at vi i vid udstrækning har fælles madbudget og spiser sammen relativt ofte – men hvor ofte og i hvilken form er jeg ret fleksibel med.

Rengøring og oprydning… tænker jeg er vigtige ting når man bor sammen. Jeg sætter i hvert fald pris på begge. Men hvordan det arrangeres er detaljer. Jeg har tidligere boet i et kollektiv hvor vi betalte os fra rengøring i fællesarealerne. Det synes jeg var en god ordning. Jeg kan også sagtens se at ved at tage rengøringen selv, skaber man stærkere bånd beboerne og huset imellem. Hvad der vægter højest og hvad vi vælger at bruge vores tid (og penge) på er en fælles diskussion.

Jeg er solgt – hvordan kommer jeg med?

Godt spørgsmål og tak fordi du spørger.

Jeg kunne godt tænke mig at etablere en kernegruppe på en 3-4 personer som brænder for dette projekt. Det kommer til at koste noget arbejde. Der skal blandt andet

  • Findes fælles enighed om de værdier vi gerne vil bygge på. Det vil formentlig ændre sig lidt undervejs, men det er nok en god idé lige at sætte sig ned og finde et startsted.
  • Findes det rigtige sted at bo (by / land).
  • Findes det rigtige hus – eller købe ind på at bygge nyt – muligvis kuppelhuse.
  • Etableres en økonomisk model – muligvis med stiftelse af en forening.
  • Snakkes med bank / realkreditinstitut.
  • Snakkes med kommune, arkitekter, rådgivere, byggefirma et al hvis der bygges nyt.

… og derefter kommer alt det kulturmæssige arbejde der følger med når man flytter ind og starter nyt kollektiv.

Men hvis det ikke har skræmt dig væk, så send mig en ansøgning på kollektivetjoanna@mettle.dk1Tag mig med til et drømmeland… med en kort beskrivelse af dig selv, hvorfor du synes dette projekt er spændende, og hvad du gerne vil bidrage med. Måske også noget om en tidshorisont 🙂

Lidt (mere) om mig

Jeg tænker mange af mine værdier skinner igennem i det ovenstående, men her kommer alligevel en lidt mere formel introduktion af mig.

De obligatoriske kolde facts… 39 år, opvokset på en gård på Als, uddannet ingeniør fra DTU, arbejder med software, har boet 14 år i Kbh og omegn, og har boet i Aarhus siden 2018.

Meget af min fritid har været optaget af akroyoga de senere år; det er en fantastisk idrætsform med styrke, smidighed, koordination, og samarbejde. Akroyoga har givet mig meget socialt – både da jeg boede i København og i mine udlandsrejser – og er også en af grundene til at jeg har taget teten med at undervise hold og startet foreningen Akroyoga Aarhus – altså lige indtil Corona kom og satte det hele på pause.

En anden ting Corona har sat på pause er min elskede cykeltur til/fra arbejdet. Til gengæld har det forgangne år endelig fået sat skub i min morgenbevægelse; altså lidt yoga, håndstand, stræk, let styrke og en smule dans når jeg føler mig fri nok til det 🙂 Jeg håber det er noget jeg kan holde ved og er en af mine motivationspunkter for at få et godt træningsrum i mit næste hjem.

Når jeg ikke render rundt og løfter folk i vejret sætter jeg stor pris på et godt lejrbål, shelterture, MC-ture, foto, klaver og guitar, brætspil og en god øl i ny og næ. På min bogreol står et par bøger af Malcom Gladwell (Tipping Point og Outliers), Kahneman (Thinking – fast and slow), Rosenberg (Nonviolent communication), samt Covey (7 gode vaner). Skønlitterært holder jeg af Asimov (eks. The Complete Robot), Gaiman og Pratchet (eks. Good Omens) og Den lille prins.

Comments are Disabled